16 Şubat 2022 Çarşamba

MİLLÎ EĞİTİM, MALİYE, YÖK; BAKAN, BAŞBAKAN ve CUMHURBAŞKANI’na; (Adil Dağıtım Nasıl Olmalı?);Abdullah Çağrı ELGÜN

 MİLLÎ EĞİTİM, MALİYE, YÖK; BAKAN, BAŞBAKAN ve CUMHURBAŞKANI’na;  

(Adil Dağıtım Nasıl Olmalı?)

Abdullah Çağrı ELGÜN

Maaşlar herkesin razı olacağı makul bir oranda olacak. Sürekli artan faizlerin altında vatandaşlarımızın ezilmesine müsaade edilmeyecektir! Kamuda Memur ve İşçi olarak çalışanlar ve dışarıda bir özel kurum, firma, şirket, fabrika, birlik, kooperatif, …vb. serbest alanlarından birinde halen çalışıyor olanlar ile emekli olanlar:

Tahsil durumu sıralamasına tabi tutulacaklar…

Tahsil hayatı, en düşük olandan başlanarak bir Geçinebilirlik Maaşı Tespit Edilecek”.

Hiçbir Meslek Grubu arasında ayırım yapılmadan hakça ve eşit bir paylaşım olacak!

Devlet “tüccar”, vatandaş da “müşteri” değildir. Özellikle temel ihtiyaçlarda, vatandaşlarına mal satıp kâr amacı gütmez, güdemez!.. Kısaca Devlet: “Büyük bir Aile’dir”..  Vatandaşın en temel ihtiyacı ve yaşama hakkı için olmazsa olmaz olan: “Elektrik, Doğalgaz, Su” tek Faturada ve en ucuz şekilde halka yansıtılacaktır!..  

“Geçinebilirlik Maaşı”nı kim tespit edecek?

“Geçinebilirlik Maaşı”nı toplumu soyup soğana çeviren ne sendikalar ne birlikler, kurumlar ne kamu yetkilileri ne de İktidar, Hükümetlerinin bürokratik organları veya iktidara yakın, çeşitli menfaat şebekeleri tespit etmeyecek, edemeyecek!.. “Geçinebilirlik Maaşı”nı çeşitli birimlerden belirlenerek, bir araya getirilen halk tespit edecek.

Bu müessese, her “Yılda Bir Defa” olarak: Aralık Ayının On Beşinde (15), saat 13.00’te toplanarak, Aralık ayının yine on beşinde (15), “aynı gün içerisinde”, saat 17.00’de kararını açıklar…

 “Geçinebilirlik Maaşı”, ülkenin nüfus kalabalığı açısından en büyük şehrinden olmak üzere, on sekiz (18) yaşının geçmiş vatandaşlar arasından: Semt semt, mahalle mahalle, çarşı çarşı, pazar pazar, sanayi sanayi fabrika fabrika, iş yeri işyeri, şirket şirket…vb. kurum ve müesseseler gezilerek rasgele toplanacak, çalışan ve çalışmayan kişiler arasından seçilecek. Bunun için o gün, sabahın erken saatlerinde mesai başlangıcında faaliyete geçilerek, toplumun her kesiminden rastgele alınan kişiler bir araya getirilir. “Geçinebilirlik Maaşı” rastgele toplanan bu kişilerden oluşturulmuş yüz (100) kişilik bir komisyon tarafından tespit edilirecek!.. Bu görevi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her yıl kendi içinde değişik birimlerden alınan görevlilerin oluşturacağı komisyon ile kameralar önünde, şeffaf bir şekilde halka açık olarak, organize eder!..

Kişi tespitini organize etme Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) öncelikli işidir.  Böylece belirlenecek ücrete, herhangi bir şike, hile ve oyun karışması, engellemiş olacaktır. Aynı kurum, fabrika, sanayi, esnaf, pazarcıdan ikinci kişi alınmayacaktır. Seçimlerin objektif olunmasına gayret edilecektir.

Pazar esnafından: 2, Pazar Çalışanı: 2; Çarşı Esnafı: 2, Çarşı Çalışanı: 2; Sanayi Esnafı: 2, Sanayi Çalışanı 2; Fabrika Yönetenlerinden: 2, Fabrika Çalışanından: 2; Market Yöneticisi: 2, Market Çalışan: 2; Bakkal Çalıştıranı: 2, Bakkal Çalışanı:2; Manav Çalıştıranı: 2, Manav Çalışanından: 2; Market AVM Yöneteninden: 2, Market AVM Çalışanı: 2; Ev sahiplerinden: 2, Kiracılardan:2; Berber: 2, Kuaför: 2, Çalışanlarından 2;  Ayakkabıcı Dükkanından: 2, Ayakkabıcı çalışanından:2; Galerici: 2, Galeri Çalışanı 2; Emlakçı: 2, Emlak Çalışanı: 2; …vb. bütün meslek gruplarından oluşmasına azami derecede gayret edilerek toplamda, her belirleyiciden iki kişi olmak üzere “Yönetici ve Çalışan”, “Ev kadını, Hizmetçi”,  “Ev sahibi, Kiracı”, “Fabrika yöneticisi, Fabrika çalışanı, İşçisi”… vb. gibi elli elli (50) olmak üzere, yüz (100) kişi alınacak.

Seçilenler, yerlerinden tek tek toplanarak, topluca bulundurulacakları bir salonda, durum kendilerine anlatılır. Ne yapması gerektiği konusunda, uygulama yaptırılır… Herkes durumu ekrandan seyreder.

 Daha sonra uygulamaya geçilir. Herkesin ayrı ayrı kabinlerde, gizli ve bilgisayar ortamında, kulaklık kullanarak, objektif ve bağımsız bir şekilde, halka açık olarak, asgari ücret için düşündükleri rakamları ekrana yansıtır. Bilgisayarda yazmayı bilmeyen kişilerin, “sesi” yeterli olacaktır!.. “Geçinebilirlik Maaşı”nın kaç lira olması gerektiği:

 1.Bilgisayar Ortamı: Her bir kurum yönetici ve çalışanı tarafından bilgisayar başında, tuşa basarak belirlenir. Ekranlara çıkan rakamlardan “en yüksek, iki rakam” dikkate alınarak, çıkan bu rakamlar ekrana yansıtılır. Orada bulunanlarla halkın, yapılanları şeffaf bir şekilde görmesi ve takip etmesine, azami ölçüde dikkat edilir. Bu birinci aşamadır.

 2.Sandık ve Pusula Atımı: Her bir kurum yönetici ve çalışanı, düşündükleri rakamları bir kabin içerisinde pusulalara yazarak, zarflara yerleştirdikten sonra, bu toplantı salonunda bulunan şeffaf bir sandığa, oylama usulü zarflar atılarak yapılır. Zarfların atılma işlemi bittikten sonra, hemen orada sayılan pusulalardan: “en çok oyu alan birinci ve ikinci ücret miktarları” halka ve orada bulunanlara tekraren açıklanır. Bu ikinci aşamadır.

 3.Bilgisayar Ortamı: Her bir kurum yönetici ve çalışanı tarafından bilgisayar tuşuna basarak belirlenir. Ekranlara çıkan rakamlardan “en yüksek, iki rakam” dikkate alınarak, çıkan bu rakamlar ekrana yansıtılarak halka açıklanır. Bu üçüncü aşamadır.

 4.Sandık ve Pusula Atımı: Her bir kurum yönetici ve çalışanının düşündükleri rakamlar bir kabin içerisinde pusulalara yazılarak, zarflara yerleştirdikten sonra, bu toplantı salonunda bulunan şeffaf bir sandığa, oylama usulü zarflar atılarak yapılır. Bu ikinci kez, pusulaların zarf içerisinde sandığa atılma işlemi bittikten sonra, hemen pusulaların sayımına geçilir. “En çok oyu alan bir ve ikinci ücret miktarları” halka ve orada bulunanlara açıklanarak tekraren, ekranlardan gösterilir…

 5. Sandık ve Pusula Atımı: Son kez “Geçinebilirlik Maaşı”nı belirleyen oylama işlemi için her bir kurum yönetici ve çalışanı düşündükleri rakamları bir kabin içerisinde pusulalara yazarak, zarflara yerleştirdikten sonra, bu toplantı salonunda bulunan, şeffaf bir sandığa oylama usulü, tekraren ve son kez atarlar. Zarfların atılma işlemi bittikten sonra, hemen orada sayılan pusulalardan, en çok oyu alandan itibaren olmak üzere, oylamada verilen bütün rakamlar alt alta sıralanır…  Sıralamadaki en yüksek rakam, birinci olan rakam, orada bulunanlar ve halka ekranlardan açıklanır. Böylece “Geçinebilirlik Maaşı” bütün halkın gözleri önünde, kameralar karşısında, objektif ve şeffaf bir şekilde halk tarafından tespit edilmiş olur.

Geçinebilirlik Maaşı”nın tespiti için kullanılan evraklar iki yılın sonundaki Kasım Ayı Başına kadar saklanır…

 Halk tarafından belirlenen bu ücrete, hükümet, sendika veya başkası müdahale edemez!..

Diğer maaşlar ve ücretler de “Geçinebilirlik Maaşı”na bağlı olarak tespit edilecektir!

 Geçinebilirlik Maaşının” üzerine Tahsil Yılları Sayısınca: 100.TL. eklenecek. Örneğin:

İlkokul mezunu olmamış bir vatandaşımız var diyelim! Hiçbir okul bitirmemiş (Tahsili Yok): Geçinebilirlik Maaşı: 6.000.TL. sadece bu maaşı alacak!.. Başkaca maaş adında bir ücret almayacak. Bu vatandaşımızın çocuğu varsa, her bir çocuğu için de “Çocuk ve Tahsil Parası” alacak…

 Bakanlık Çalışanı, Kamu Kurumu, şirket, kuruluş, Meclis, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, …vb. de dahil olmak üzere, hiçbir kurum ve kuruluşta “Bu Sistem Dışında” birbirinden farklı maaş olmayacak ve alınmayacaktır! Geçmişte ve günümüzde olduğu gibi herhangi bir şahıs Komisyon üyeliği, Yönetim kurulu Üyeliği, Başkanlık, Huzur Hakkı …vb. gibi ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci maaş gibi hiçbir maaş veya ücret alamaz!.. Sistem tektir ve bu sistem sık sık değişen bir sistem değil, oturmuş bir sistem olacaktır. Bu sistemde: Tahsil, Kariyer Hizmet Yılları, Başarı ve Liyakat geçerli olacaktır. Sistem, alınan maaşa eklenecek olan: Çocuk ve Tahsil Parası, Makam (Kadro) Maaşına bağlı olarak işleyecektir… Bu ücretler ile “Çocuk ve Tahsil Parası”,Makam (Kadro) Maaşı” ları da asgari ücrete bağlı olarak, güncellenecektir.

 Çocuk ve Tahsil Parası:

İlköğretime başlamamış, okul çağından küçük, her çocuğuna: 1.000.TL;

İlköğretimde okuyan her çocuğuna: 1.500.TL;

Ortaöğretimde okuyan her çocuğuna: 2.000.TL;

Lisede okuyan her çocuğuna: 2.500.TL;

Üniversitede okuyan her çocuğuna: 3.000.TL;

Yüksek Lisans Yapan her çocuğuna: 3.500.TL;

Doktora Yapan her çocuğuna: 4.000.TL. Geçinebilirlik Maaşı”na ilave olarak “Her Ay” olmak üzere “Çocuk ve Tahsil Parası” ücreti ödenerek, kişinin maaşına eklenecektir!..

 Örneğin: Hiçbir okul bitirmemiş bir vatandaşımız için bir hesaplama yapalım. Bunun bugünün tarihi için geçerli olmak üzere: (02.02.2022) “Geçinebilirlik Maaşı”: 6.000.TL.

Bu vatandaşımızın yedi (7) çocuğu olsun. Bunlardan biri okumuyor: (1000.TL. alacak); İkincisi ilköğretimde: (1.500.TL alacak); üçüncüsü ortaöğretimde: (2.000.TL alacak); dördüncüsü Lisede: (2.500.TL alacak); beşincisi üniversitede: (3.000.TL. alacak); altıncısı Yüksek Lisans “Master” yapıyor: (3.500.TL. alacak); yedincisi Doktora yapıyor: (4.000.TL alacak). Bu şahsın “Geçinebilirlik Maaşı” (6.000.TL) üzerine bu verilen “Çocuk ve Tahsil Parası” ilaveleriyle vatandaşımızın maaşı:

Geçinebilirlik Maaşı (6.000.TL.)+(1. Çocuk Okumuyor: 1.000.TL)+ (2. Çocuk ilköğretimde okuyor: 1.500.TL.)+ ( 3. Çocuk ortaöğretimde okuyor: 2.000.TL.)+(4. Çocuk Lisede okuyor: 2.500.TL.)+(5. Çocuk Üniversitede okuyor: 3.000.TL)+(6. Çocuk Yüksek Lisans “Master” yapıyor: 3.500.TL.)+(7. Çocuk Doktora yapıyor: 4.000.TL.)=23.500.TL

Hiçbir okul bitirmemiş bu vatandaşlarımız, “Geçinebilirlik Maaşı” ve alacağı “Çocuk ve Tahsil Parası” ile birlikte 23.500.TL maaş alacaktır.

(6.000+1.000+1.500+2.000+2.500+3.000+3.500+4.000=23.500.TL. maaş alacak.)

 Bu okumamış, tahsilsiz vatandaşımızın kendi veya hanımı Kamu Kurum ve Kuruluşlarından birinde Memur, İşçi veya Özel Sektör Çalışanı ise ve, veya bu ikiliden “Karı-Koca, Eşlerden” sadece birisi, çalışıyorsa, sadece çalışanı çocuk parası alacak…  Çalışmıyorlarsa da bu parayı yine yalnız, sadece birisine, “İş ve İşçi Bulma Kurumu Fonu” ödeyecektir!.. Çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın bunlardan sadece birisine: “Çocuk ve Tahsil Parası” ödenecektir. Bu para: İş ve İşçi Bulma Kurumu Fonunda birikmiş paradan ödenecek ve bu vatandaşımıza: “İşsizlik Maaşı” ile “Çocuk ve Tahsil Parası” ödemeleri aynı anda ve birlikte, tek kalem olarak, ödenecektir!

Kişinin “Anne veya Baba” olmaları da fark etmeksizin, yalnız ve sadece Anne veya sadece Babadan birisi: Üzerlerinde kayıtlı çocukları için: “Çocuk ve Tahsil Parası” alıyor olacaktır!..

Kısaca, çocukların üzerine kayıtlı olduğu “Çalışan ebeveyn, vasiye” bu para “Çocuk ve Tahsil Parası” olarak “İş ve İşçi Bulma Kurumu Fonu” tarafından ödenecektir. Bir işe yerleştirilip çalışıyor olduğunda da bu parayı kendi kurumu, işyeri, işveren ödeyecektir!..

“İşsizlik Parası”, kişi herhangi bir işe başladığında kurumu ona maaş verene kadar devam edecek ve vatandaşımız hiçbir şekilde mağduriyete uğramayacaktır!..

Anne ve baba: Her ikisi de çalışmıyor ise bu para SGK tarafından aksatılmaksızın ödenecektir. Sadece birisi çalışıyorsa, çalışan kişinin çalıştığı kurum, iş yeri, çalışan kişiye maaşıyla birlikte “Çocuk ve Tahsil Parası” ödeyecektir. Eğer her ikisi de çalışıyor ise sadece çocukların üzerine kayıtlı olduğu anne veya babaya bu para ödenecektir!..

 Diyelim ki iş veren kendi iş yerinde ancak bir (1) veya iki (2) kişi çalıştırabiliyor. “Çocuk ve Tahsil Parası” ödemeye de gücü yetmiyor, yok!

Bu iş yerinde çalışanların “Çocuk ve Tahsil Parası”, “İş ve İşçi Bulma Kurumu Fonu” tarafından ödenecektir!.. İşverenin çalıştırdığı iş yeri küçük bir işletme ise on (10) kişiye kadar olan işçilerinin “Çocuk ve Tahsil Parası” ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Pirimleri, “İş ve İşçi Bulma Kurumu Fonu” tarafından ödenecektir!..

NOT: İş ve İşçi Bulma Kurumu On sekiz (18) yaşını doldurmuş her kişiye, müracaatı durumunda, branşı veya mesleği ile ilgili olarak bir iş bulmak zorundadır… 

 Çalışmayan anne ve babalar için: Karı-kocadan birinin bir işe yerleşmesine kadar, ödemeler SGK tarafından, hiçbir aksaklığa meydan verilmeden başvurduğu gün ödemesi yapılacaktır. İşsiz vatandaş, kuruma başvurmasa dahi, Sosyal Güvenlik Kurumu, İş ve İşçi Bulma Kurumuna bu vatandaşın işten ayrıldığını bildirerek, derhal devreye girecek ve vatandaşın müracaat etmesini beklenmeksizin, maaşı vatandaşa, tastamam ödenecek ve asla mağdur edilmeyecektir!..

İşten ayrılmış olması, kişinin işsiz olduğunun delilidir. Bu durumu kişinin çıktığı iş yeri derhal o gün ve o saatte, öncelikli olarak SSK’na bildirmekle yükümlüdür!.. Ödemeyi herhangi bir şekilde geciktiren Kurum veya İşverenden zarar, yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. Geciktirenler hakkında “Devleti Zarar Uğratmak” ve, veya “İş Yerini Zarara Uğratmak”tan soruşturma açılır!.. Zarar, zararı verene, yasal faizi ile ödettirildikten sonra, kendisine “Kınama” cezası verilir. İşsiz kişi, işe yerleştiğinde maaşı, kendi çalıştığı kurumunca ödenir.

 Ülkede on sekiz (18) yaşını doldurmuş her bir şahıs, ırk, din, dil, cinsiyet, meshep…vb farkı gözetilmeksizin, Sosyal Güvenlik Kurumunun çok tabii üyesidir! Bu vatandaşlar, Devletimizin Güvencesinde ve SGK tarafından sigorta sistemine dahil olacaktır!.. Her vatandaşımız Devlete ait hastahanelerden, hiçbir ücret ödemeksizin “Ücretsiz” yararlanacaklardır!..  Devlete ait hastahanelerde her odada ancak iki kişilik yatak; yoğun bakım odalarında da en fazla: dört (4) yatak ve hasta barındırılabilecektir. Bunun dışındaki düzenlemeler iptal edilecek, bu birimlerdeki doktor sayıları da buna göre azaltılacak veya çoğaltılacaktır!..

 Gençler, tahsilleri sebebiyle anne ve babadan birinin üzerine kayıtlı iseler “Çocuk ve Tahsil Parası” anne ve babalardan birinin üzerine yatırılır. Tahsil yapmayan on sekiz (18) yaşını doldurmuş olanların “Pirimleri” ise SSK tarafından yatırılacaktır!.. On sekiz (18) yaşını doldurmuş bu bireyler, okumuyor iseler, bir meslek kuruluşunda yetenekli olduğu bir dalda değerlendirilerek, “SSK Pirimleri” herhangi bir işe başlatıldıklarında çalıştığı kurumca ödenmeğe başlanacaktır!..

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, ücret (maaş) alan gençler için anne ve babaya, ayrıca “Tahsil ve Çocuk Parası” ödemesi yapılmaz!..

 (Anne ve Babadan sadece birisi “Çocuk ve Tahsil Parası” alabilir. İki çalışanın veya çalışmayanların ikisi birden “Çocuk ve Tahsil Parası” alamaz!)

Bu şahısın çıplak maaşına “Geçinebilirlik Maaşı” (6.000.TL), ve o şahsın bitirdiği okulların yıllarının, sayısına bağlı olarak artan (tahsil durumu) ve her bir çocuğun tahsil durumlarının gerektirdiği: “Çocuk ve Tahsil Parası” ilave edilerek, şahsın maaşı belirlenecektir!..

 Diyelim ki bu vatandaş beş (5) veya (4) yıllık bir ilkokul mezunu. Biz burada okul yılını, beş (5) yıl olarak alalım. (Yeni Sistemde ilköğretim 4, orta 4, Lise 4 yıl olarak geçiyor. Yıl sayısı istenilen sayıda artırılıp eksiltilebilir…)  Geçinebilirlik Maaşı: 6.000.TL. Beş (5) yıllık bir ilkokul bitirmiş olduğundan her yıl başına yüz (100)TL alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 Yıl; 100+100+100+100+100=500) = 6.500.TL. çıplak maaşı olacak. 

Eğer bu vatandaşın, üçte (3) çocuğu var ve hiçbiri okula başlamamış ise her çocuk başına da 1.000.TL. olmak üzere 3.000.TL da çocukları için alacak. Bu vatandaşın maaşı: 6.000+(İlkokul: 5 Yıl; 100+100+100+100+100=500)+ (“Çocuk ve Tahsil Parası”  “1. Çocuk:1.000” + “2.Çocuk: 1.000” + “3. Çocuk: 1.000”, Üç Çocuğun “Çocuk ve Tahsil Parası” ilavesiyle vatandaşın Maaşı Toplamı: 9.500.TL. olacak…

6.000+500+1.000+1.000+1.000=9.500.TL

Eğer bu vatandaşın çocuklarından ikisi (2) ilkokula (ilköğretim) gidiyor ve diğeri de ortaöğretimde okuyorsa, alacağı çocuk parası değişerek: 6000+(İlkokul Parası: 500)+ (1.Çocuk İlkokula gidiyor: 1.500)+(2.Çocuk İlkokula gidiyor: 1.500)+(3. Çocuk Ortaokula gidiyor: 2.000) , “Çocuk ve Tahsil Parası” nın ilave edilmesiyle, Kişinin Maaşı Toplamı: 11.500.TL olacak…  

6.000+500+1.500+1.500+2.000=11.500.TL

Diyelim ki bu vatandaş İlkokul üzerine dört (4) veya üç (3) yıllık da ortaokul okumuş olsun. Bitirdiği bu okulu, biz burada üç (3) yıl olarak alalım.  İlkokuldan (İlköğretim) sonra okuduğu, her yıl başına 150.TL ilave para alacak. Ortaokul Üç (3) Yıl= 150+150+150=450.TL. Bu okul için her ay, aylığına ilave yapılacak.

“Geçinebilirlik Maaşı”: 6.000+ (İlkokul beş yıl: 100+100+100+100+100=500)+ (Ortaokul üç yıl : 150+150+150=450: Toplamda:  6.950.TL çıplak maaş alacak.

(6.000 + 500+450 = 6.950.TL)

Diyelim ki bu vatandaşımızın iki (2) de çocuğu var! Çocukların hiç birisi de okula başlamamış. Her çocuğu için 1.000.TL. da buradan alacak. Yani bu vatandaşımız:

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+(İlkokul, 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) +(Ortaokul, 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(1.Çocuk: 1.000.TL)+ (2.Çocuk:1.000.TL) = 9.550.TL maaş alacak.

(6.000+500+450+600+1.000+1.000=9.550.TL)

Diyelim ki bu vatandaşımız ilk ve orta okulun üzerine dört (4) veya üç (3) yıl da LİSEYİ okumuş ve iki de okula gitmeyen çocuğu bulunuyor olsun. Biz burada Liseyi üç (3) yıl olarak alalım.  (Yeni Sistemde ilköğretim 4, orta 4, Lise 4 yıl olarak geçiyor. Yıl sayısı istenilen sayıda artıp eksilebilir…) Biz eski sisteme göre yıl sayılarını almış olsak da uygulamada bir hata olmayacaktır. Burada üç (3) yılı esas alalım. Ortaokul üzerine, okuduğu her yıl için: 200.TL ilave maaş alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul, 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul, 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise 3 yıl: 200+200+200=600.TL) +(1.Çocuk: 1.000.TL) +(2.Çocuk:1.000.TL) = 8.950.TL maaş alacak.

(6.000+500+450+600+1.000+1.000=9.550.TL)

Diyelim ki bu vatandaşımız: İlk-orta ve Lise okullarını bitirmiş ve dört (4) çocuğu var!.. İki çocuğu Lisede (2.500+2.500)=5.000TL; diğer iki çocuğundan biri Yüksek Lisans yapıyor: 3.500.TL. diğer bir çocuğu da Doktora yapıyor: 4.000.TL maaşına ilave olarak:

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul, 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul, 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise 3 yıl: 200+200+200= 600. TL)+(1.Çocuk: Lisede: 2.500.TL) +(2.Çocuk Lisede: 2.500.TL)+(3.Çocuk Yüksek Lisans (Master) Yapıyor: 3.500. TL)+(4.Çocuk Üniversitede Doktora Yapıyor: 4.000.TL)= 20.050.TL maaş alacak.

(6000+500+450+600+2.500+2.500+3.500+4.000=20.050.TL)

 “Çocuk ve Tahsil Parası”: Öğrencilerin Doktorasını bitirinceye kadar devam edecektir. Geciken veya derslerini veremediği halde, okullarına devam edenler için maaşlarında herhangi bir kesinti olmaz! Sadece okullarını bırakanların maaşları kesilecektir.

 Diyelim ki bu vatandaşımız üç (3) yıllık Lise üzerine İKİ (2) YILLIK BİR ÖN LİSANS okuyarak okulunu bitirdi. LİSE üzerine, okuduğu her yıl için 300.TL ilave para alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul, 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul, 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Önlisans 2 Yıl: 300+300=600.TL) = 8.150.TL maaş alacak

6.000.TL+500+450+600+600=8.150.TL Maaş alacak! Çocukları varsa ve çocuklarının okuduğu okulları seviyesine göre, maaşı da artacak.

 Diyelim ki bu vatandaşımız üç (3) yıllık Lise üzerine ÜÇ (3) YILLIK BİR ÖNLİSANS okuyarak okulunu bitirdi. LİSE üzerine, okuduğu her yıl için 350.TL. ilave para alacak.

 Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul, 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul, 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Önlisans: 3 Yıl: 350+350+350=1050.TL) = 8.600.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1050=8.600.TL Maaş alacak! Çocukları varsa ve okuduğu okulları seviyesinde maaşı da artacak.

 1)      Diyelim ki bu vatandaşımız üç (3) yıllık Lise üzerine DÖRT (4) YILLIK BİR LİSANS

okulunu bitirdi. LİSE üzerine, okuduğu her yıl için 400.TL. ilave para alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 4 Yıl: 400+400+400+400=1.600.TL) = 9.150.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1.600=9.150.TL Maaş alacak. Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

2) Diyelim ki bu vatandaşımız üç (3) yıllık Lise üzerine BEŞ (5) YILLIK BİR LİSANS okuyarak okulunu bitirdi. LİSE üzerine, okuduğu her yıl için 450TL ilave para alacak. Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 5 Yıl: 450+450+450+450+450=2.250.TL) = 9.800.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+2.250=9.800.TL Maaş alacak. Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 1) a. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (4) yıllık bir LİSANS okuyarak okulunu bitirdi. Üzerine de iki (2) yıllık bir YÜKSEK LİSANS (MASTER) yaptı. LİSANS üzerine, okuduğu her yıl için 4.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (Uzmanlık) olarak, ilave para alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 4 Yıl: 400+400+400+400=1.600.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000:TL)= 17.150.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1.600+8.000=17.150.TL Maaş alacak Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 b. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (5) yıllık bir LİSANS okuyarak okulunu bitirdi. Üzerine de iki (2) yıllık bir YÜKSEK LİSANS (MASTER) yaptı. LİSANS üzerine okuduğu her yıl için 4.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (Uzmanlık) olarak, ilave para alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 5 Yıl: 450+450+450+450+450=2250.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL)= 17.800.TL maaş alacak.

6.000.TL.; 6.000.TL+500+450+600+2.250+8.000= 17.800.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

2) a. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (2) yıllık bir YÜKSEK LİSANS bitirdi. Üzerine de dört (4) yıllık bir Doktora Yaptı. (Doktorda: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Hekimlikte Uzmanlık; Mühendislik Dallarından her biri; İşletme, İktisat, Hukuk; Halk Bilimi, Psikoloji, Sosyoloji, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Resim, Müzik; Tiyatro, Sinema, Oratoryo, ve Diğer Çalgılar; ve, veya muadil, benzeri, benzerleri Bilim ve Sanat Dallarından birinde, Sanatta Yeterlik Eğitimini tamamladılar.) YÜKSEK LİSANS üzerine, okuduğu her yıl için 6.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (Doktorluk) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 4 Yıl:400+400+400+400=1.600.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL)+(Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL) = 41.150.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1600+8.000+24.000= 41.150.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 Not: Yardımcı Doçent demiyoruz; çünkü Doçentin yardımcısı olmaz. Angarya bir kariyer olur. Profesörün yardımcılığı olmadığı gibi…

 b. Diyelim ki bu vatandaşımız 5 yıllık bir Lisans bitirdi. Bunun üzerine iki (2) yıllık bir YÜKSEK LİSANS yaptı. Üzerine de dört (4) yıllık bir Doktora Yaptı. (Doktorada: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Hekimlikte Uzmanlık; Mühendislik Dallarından her biri; İşletme, İktisat, Hukuk; Halk Bilimi, Psikoloji, Sosyoloji, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Resim, Müzik; Tiyatro, Sinema, Oratoryo, ve Diğer Çalgılar; ve, veya muadil, benzeri, benzerleri Bilim ve Sanat Dallarından birinde, Sanatta Yeterlik Eğitimini tamamladılar.) YÜKSEK LİSANS üzerine, okuduğu her yıl için 6.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (Doktor) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 5 Yıl: 450+450+450+450+450=2.250.TL))+(Yüksek Lisans 2 Yıl:4.000+4.000 =8.000. TL) + (Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL)=41.800.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1600+8.000+24.000= 41.800.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 3) a. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (4) yıllık DOKTORA bekleme süresi sonrası DOÇENT oldu. DOÇENTLİK İÇİN beklediği her yıl için 8.000.TL daha Akademik Kariyer Katkısı (Doçentlik) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 4 Yıl:400+400+400+400=1.600.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL) +(Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL)+ (Doçentlik: Beş (5) Yıl: 8.000+8.000+8.000+8.000+8.000=40.000) = 81.150.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1600+8.000+24.000+40.000= 81.150.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 b. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (4) yıllık DOKTORA bekleme süresi sonrası DOÇENT oldu. DOÇENTLİK İÇİN beklediği her yıl için 8.000.TL daha Akademik Kariyer Katkısı (Doçentlik) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+(Lisans: 5 Yıl: 450+450+450+450+450=2.250.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL) +(Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL)+(Doçentlik: Beş (5) Yıl: 8.000+8.000+8.000+8.000 +8.000=40.000) = 81.150.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+2.250+8.000+24.000+40.000= 81.800.TL Maaş alacak! Çocukları varsa ve okuduğu okul seviyesine göre, maaşı da artacaktır.

4) a. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (5) yıllık DOÇENTLİK bekleme süresi sonrası PROFESÖR oldu. PROFESÖRLÜK İÇİN beklediği her yıl için 10.000.TL daha Akademik Kariyer Katkısı (Doçentlik) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ (Lisans: 4 Yıl:400+400+400+400=1.600.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL) +(Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL)+ (Doçentlik: Beş (5) Yıl: 8.000+8.000+8.000+8.000 +8.000=40.000)+Profesörlük Beş (5) Yıl:10.000+10.000+10.000+10.000=50.000.TL)  = 131.150.TL.maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1600+8.000+24.000+40.000+50.000)=131.150.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 b. Diyelim ki bu vatandaşımız dört (5) yıllık DOÇENTLİK bekleme süresi sonrası PROFESÖR oldu. PROFESÖRLÜK İÇİN beklediği her yıl için 10.000.TL daha Akademik Kariyer Katkısı (Doçentlik) parası alacak.

Geçinebilirlik Maaşı: 6.000+ (İlkokul: 5 yıl: 100+100+100+100+100=500.TL.) + (Ortaokul: 3 yıl: 150+150+150=450.TL)+(Lise: 3 yıl: 200+200+200 = 600. TL)+ )+(Lisans: 5 Yıl: 450+450+450+450+450=2.250.TL)+(Yüksek Lisans 2 Yıl: 4.000+4.000=8.000.TL) +(Doktora 4 Yıl: 6.000+6.000+6.000+6.000=24.000.TL)+ (Doçentlik: Beş (5) Yıl: 8.000+8.000+8.000+8.000 +8.000=40.000)+Profesörlük Beş (5) Yıl:10.000+10.000+10.000+10.000=50.000.TL)  = 131.800.TL maaş alacak.

6.000.TL+500+450+600+1600+8.000+24.000+40.000+50.000)=131.800.TL Maaş alacak! Çocukları varsa, çocukların okuduğu okulları seviyesinde, maaşı da artacak.

 NOT: Her maaştan aynı oranda: % 10 vergi kesilecek! Az alan az vergi; çok alandan da çok vergi alınmış olarak, ADİL bir kesinti olacaktır.  Örneğin: 6.000TL. çıplak maaş alan “tahsilsiz” bir vatandaş 60.TL vergi öderken; 131.800.TL. maaş alan tahsilli bir vatandaş da: 13.180.TL. vergi ödeyecek.

 Tahsili teşvik etmek, özendirmek, tahsil yapana değer vermek maksadına dayalı olarak, İlk okul (İlköğretim); eski ortaokul, lise 1, Lise 2, Lise 3 Lise 4; önlisan 1, önlisan 2; önlisan 3;  Lisans 1, Lisans 2, Lisans 3, Lisans 4, Lisans, Lisans 5 ve Master 1, Master 2; Doktora 1, Doktora 2, Doktora 3, Doktora 4. gibi, sınıflar ve aşamasına kadar gelmiş; ama tahsil hayatını çeşitli sebeplerle bitirememiş olanlara da okullarını bitirmiş olanların, her okul  kademelerinde aldıkları ücretlerin yarısı kadar, yıl sayıları oranınca, ücret ödenecektir. Örneğin:

 Kişi Liseyi bitirmiş ve dört yıllık lisansa, başlamış olsun! Üniversiteye girmiş; fakat dört yıllık üniversiteyi 3. Sınıfa geldiğinde bırakmak zorunda kalmışsa... Bu kişi Liseye kadar her yıl için ödenmesi gereken ücretleri tam olarak aldığı gibi Üniversitenin birinci sınıfına yazılmış; fakat sınıfları okuyamadan, daha birinci sınıfında iken okulundan ayrılmış olsun. Yani okulunu bitirememiş olduğundan bu da üniversiteyi bitirenler için uygulanan her yıl için alması gereken ücretin yarı parasını başladığı; fakat birinci sınıfında bıraktığı üniversitenin, birinci sınıfını okumuş gibi üniversitenin birinci (1.) sınıfın parasının yarısının alacak…Diğer okumadığı sınıfların parasını ise hiç alamayacak!..

 Birinci sınıfında okulunu bırakmış, ayrılmışsa, birinci sınıf parasının yarısını, ikinci sınıftan ayrılmış, bırakmışsa: bir ve ikinci sınıfın parasının yarısını; üçüncü sınıfta bırakmışsa: bir, iki ve üçüncü sınıfın parasının yarısını; dördüncü sınıftan bırakmışsa bir, iki, üç ve dördüncü sınıfların parasının yarısını alacaktır… Kısaca okulunu kaçıncı sınıfta bırakmışsa, o sınıfın tam alması gereken parasının yarısını alacaktır. Sınıfını birde bırakmışsa: birin; ikide bırakmışsa: ikinin; üçte bırakmışsa: üçün; dörtte bırakmışsa: dördün; beşte bırakmışsa: beşinci sınıfa kadar olan bütün yılların, beşinci sınıf dahil; parasının yarılarını alacaktır…


Diyelim ki bu vatandaşımız üç (3) yıllık Lise üzerine DÖRT (4) YILLIK BİR LİSANS okulunu bitiremeden 3. Sınıfında bıraktı. LİSE üzerine, okuduğu her yıl için 400TL ilave para alacak iken okulunu bitirememiş olması sebebiyle yüksek okul için alacağı bu ücret her yıl için alacağı ücretin yarısı kadar olacaktır.  Yani alacağı bu ücret yarısı 400’ün yarısı: 200.TL olacaktır.

 İlkokulu bitirmemiş (Tahsilsiz) bir vatandaş “Geçinebilirlik Maaşı: 6.000.TL.” alacak.

(Beş (5) Yıllık) bir İLKOKULU BİTİRMİŞ vatandaş, İLKOKULDA okuduğu her yıl için: Yüz (100.TL.) ilave para alacak.

İLKOKUL “Beş (5) Yıllık” üzerine, ORTAOKULDA okuduğu her yıl için:150.TL. ilave para alacak.

ORTA OKUL üzerine, LİSEDE okuduğu her yıl için: 200.TL ilave para alacak.

LİSE üzerine okuduğu, İki (2) Yıllık ÖNLİSANSTAKİ her yıl için 300.TL ilave para alacak.

LİSE üzerine okuduğu, Üç (3) Yıllık ÖNLİSANSTAKİ her yıl için 350TL ilave para alacak.

LİSE üzerine okuduğu, Dört (4) Yıllık LİSANS’taki her yıl için 400TL ilave para alacak.

LİSE üzerine okuduğu, Beş (5) Yıllık LİSANS’taki her yıl için 450TL ilave para alacak

 LİSANS üzerine okuduğu İki (2) yıllık Yüksek Lisans (MASTER)’daki her yıl için 4.000.TL. Akademik Kariyer Katkısı: (UZMAN) parası alacak.

YÜKSEK LİSANS (MASTER), üzerine okuduğu, Dört (4) yıllık DOKTORA’da geçen  her yıl için: 6.000.TL. Akademik Kariyer Katkısı (DOKTOR) parası alacaklar.

DOKTORA üzerine okuduğu, Beş (4) yıllık DOÇENTLİK’de geçen her yıl için: 8.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (DOKTOR) parası alacaklar.

DOÇENTLİK üzerine okuduğu, Beş (5) yıllık PROFESÖRLÜK’te geçen her yıl için: 10.000.TL Akademik Kariyer Katkısı (PROFESÖR) parası alacaklar.

PROFESÖRLÜK, PROFESÖRLÜK’te geçen her yıl için: 15.000.TL Akademik Kariyer Katkısı olarak her ay için, emekli olsalar dahi ölünceye kadar ilave para alacaklar…

 Not: Bu katkılar Akademik Personelde emekli olsalar dahi herhangi bir şekilde asla kesilemez; ve kişi ölünceye kadar bu katkıları almaya devam eder!..

Ordinaryüs Profesörlük, Emeritüs (Emekli Onursal) Profesör uygulanıyor ise aynı olacaktır. Bu unvanların kaldırılması daha yerinde olacaktır. Fuzuli bir unvandır.

 Karı veya kocadan herhangi birinin ölümü durumunda, ölen eşin maaşını, sağ olan eş, ölünceye kadar “Eş Maaşı” olarak almaya devam eder…

 Her Derecedeki ve Branştaki Öğretmen (İlkokul, Ortaokul, Lise Öğretmenleri):

1)      Öğretmen: Mesleğe yeni başlayanlar, Öğretmen olarak adlandırılırlar.

 

2)      Uzman Öğretmen: Mesleklerinde altıncı (6) yılını tamamlamış olan bütün öğretmenler,

Öğretmenler Kurulu tarafından “Uzman Öğretmen” kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar.

Süreyi tamamlayan ve Öğretmenler Kurulunca Uzmanlığı onaylanan herkes, Uzman Öğretmen kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar.

3)      Şef: Mesleklerinde sekizinci (8) yılını tamamlamış olan bütün Uzman Öğretmenler arsından Öğretmenler Kurulu tarafından, Gizli Oyla seçilirler. Süreyi tamamlayan ve Öğretmenler Kurulunca Şefliği onaylanan herkes, “Şeflik”, kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar.

         4)      Bölüm Şefleri: Okullarında “Şeflik” unvanı almış ve aktif “Şeflik” yapan, aynı branşta,

mesleklerinde onuncu (10) yılını tamamlamış olan bütün  Şefler” arasından, Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilerek onaylanır. Seçilenlerin görevlere ataması yapıldıktan sonra, Bölüm Şefi kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar. Seçilen Şefler, derslere de giriyor olmakla birlikte, asıl olarak, okulun idarî hizmetlerinde, öğrenci işlerini yürütmekle görevlidirler.  

 Not: Her kadro atlayışında, belirlenmiş olan kıstaslar geçerli olup: “Kariyer, Liyakat, Hizmet Yılı, Tahsil Yılları, Unvanları ve Başarı” durumları göz önünde bulundurularak kadrolara seçimler yapılacaktır.

 5)      İdarî Bölüm Şefleri: Mesleklerinde on ikinci (12) yılını tamamlamış olan bütün Bölüm

Şefleri arasından Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilirler. Süreyi tamamlayan ve Öğretmenler Kurulunca İdarî Bölüm Şefliği onaylanan kişiler, “İdarî Bölüm Şefi” kadrosunda yer alarak, idarî görevlerine başlarlar.

 6)      Okul Müdür Yardımcısı: Mesleklerinde on dört (14) yılı tamamlamış olan, bütün “Bölüm

Şefleri” arasından, Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilirler.

Süreyi tamamlayan bütün Bölüm Şefleri, Öğretmen Kurulunca onaylanarak, Okulun Müdür Yardımcısı, kadrolarına terfi ettirilirler. Okulun Müdür Yardımcısı olarak terfi alan herkes, Okul Müdür Yardımcısı kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar.

 7)      Okulun İdarî Müdür Yardımcılığı: Mesleklerinde on altıncı (16) yılı tamamlamış olan

bütün “Bölüm Şefleri” arasından, Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilirler.Okullarda aktif olarak görev yapan Okulun Müdür Yardımcıları arasından Öğretmen Kurulunca Gizli Oyla seçilirler. İdarî Müdür Yardımcısı olarak onay alanlar “Okulun İdarî Müdür Yardımcısı” olarak idarî görevlerine başlarlar.

 8)      Okul Müdürü: Mesleklerinde on sekiz “18” yılı tamamlamış olan “Okul Müdür

Yardımcıları” arasından, Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilirler. Okul Müdürü olarak terfi alan herkes, Okul Müdürlüğü kadro ve unvanında yer alarak görevlerini yaparlar.

 9)      İdarî Okul Müdürü: Okullarda aktif olarak görev yapan Okul Müdürleri arasından,

Öğretmenler Kurulu tarafından Gizli Oyla seçilirler. “İdarî Okul Müdürlüğü” yapacak olanların, göreve ataması yapıldıktan sonra “İdarî Okul Müdürü” olarak idarî görevlerine başlarlar.  

           10)  Baş Öğretmen: Mesleklerinde yirmi “20” yılı tamamlamış olan Okul Müdürleri arasından,

Öğretmenler Kurulu kararıyla Gizli Oyla seçilirler. Okuldaki bütün “Başöğretmen” unvanı almış olanlar, “Başöğretmenlik” unvanı ile görev yaparlar.

 

11)  İdarî Başöğretmen: Okullarda aktif görev yapan Başöğretmenler Arasından,İdarî

Başöğretmenlik” yapacak olanları da Öğretmenler Kurulu belirler.  Belirtilmiş kıstaslar çerçevesinde Öğretmen Kurulunun belirlediği “İdarî Başöğretmen” seçildiği günün ertesinde, “İdarî Başöğretmen” olarak idarî görevine başlar.

Okulları asıl yönetenler, Başöğretmenlerdir ve bu makam eğitim sisteminde en son kadro, unvan ve makamdır!..

 Not: “Öğretmen, Uzman Öğretmen, Şef, İdarî Birim veya İdarî Bölüm Şefleri, Okulun Müdür Yardımcısı, Okulun İdarî Müdür Yardımcılığı, Okul Müdürü, İdarî Okul Müdürü, Baş Öğretmen, İdarî Baş Öğretmenlik” kadrolarından birinden, birine atlamada “Öğretmenler Kurulu”nun haklarında onay vermediği kişiler, aynı unvanda bir yıl daha çalışarak bekletilirler. Bunda da “Öğretmenler Kurulu”ndan onay alamayan kişiler, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce çeşitli okulların İdarî Baş Öğretmenlerinden oluşturulacak on (10) kişilik bir komisyonca değerlendirmeye alınır. Burada da bir üst kadroya atanamamış öğretmenler, bu görevlerinden alınarak, okullarda, durumları ve bulundukları kadro seviyeleri de göz önünde alınarak “kendi istekleri” doğrultusunda başka alanlarda değerlendirilmek üzere İl Millî Eğitim Müdürlüğüne sevk edilebileceği gibi kendi okulunun: Büro, kütüphane, laboratuvar, derslik, araç gereç, spor salonu, yemekhane, çamaşırhane sorumlusu; öğrenci işleri, katiplik, Dahili Şeflik, İdari Şeflik… vb. görevlerde çalıştırılmak üzere görevlendirilebilirler…

 Mevcut, kullanılabilir okulların etrafı, ne olursa olsun boşaltılacak. Bütün yurtta bu standartlara uymayan okulların yerine, standartlara uygun okulların yapımına hız verilecek… Her sınıfta 25 kişiden fazla öğrenci bulundurulamayacak!.. Mahalle okulları arasındaki mesafe, bir kilometreyi kesinlikle geçmeyecek…

Okullar en az beş bin metrekare (5.000.m2) genişliğe sahip “Yeterli genişlik için daha fazla olabilir.” olup: Bahçeli, voleybol, basketbol, futbol, kapalı ve açık spor salonu, yüzme havuzlu, laboratuvarlı, kütüphaneli, resim atölyesi, müzik aletlerinin bulunduğu müzik derslikleri, dil laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarları; piyes, tiyatro oyunları ve gösterileri için gerekli salon ve sahneleri, yemekhane, kantinler, bahçe ve bahçesinde oturma masaları, banklar, çardaklar havuzlar, su yolları, ağaçlar, ağaç gölgelikleri ve ağaçlı yollar ve çiçeklerle donatılmış gezinti yerleri, çayır ve çimenlikler…vb. zamana ve çağa uygun öğretim yapabilecek, her türdeki teçhizat, alet ve edevat ile donatılmış bir kurum oluşturulacaktır…

Okullar: İlk, orta (ilk Öğretim) için yapılmış binalardaki kat sayısı bir (1); Lise için gerekli binalardaki kat sayısı da iki (2) olacaktır! Okulların Lise kısmı da iki katı asla geçmeyecek, bunlar da deprem, yangın, sel felaketi ve benzeri yıkımlara karşı, son derece dayanıklı ve son model teknoloji ile donatılmış olacaktır.

Üniversite binaları ise en çok üç kat olabilecek. Üç katı geçen eğitim ve öğretim için bina bulunmayacaktır. Üniversite arazisi, çok daha büyük alanlara yayılmış, son teknoloji ürünleri ve laboratuvarlar, kapalı ve açık havuzlar, salonlar, gösteri merkezleri, tiyatrolar, konferans salonları, denek ve gözlem evleri, hayvan ve insan denek merkezleri, patoloji, mikro biyoloji, psikoloji, histoloji, arkeoloji, … vb. laboratuvar ve üniteleri ile donatılmış çok amaçlı kompleks ve ünite, odalarının yer aldığı binalardan teşekkül ettirilecektir…

 Üniversitelerin branş eksiklerinde veya kadrolu Öğretim Görevlisi eksiklerinin tamamlanmasında Branş Öğretmenleri arasından, ortaöğretimdeki En Az Uzman Öğretmen olmak üzere Bölüm Şefi, Müdür yardımcıları, Okul Müdürleri ve Baş Öğretmen unvanındakiler, ders verebilirler. Üniversitelerdeki kadrolara geçebilir ve Öğretim Görevlisi olarak çalıştırılabilirler. Üniversitelerdeki belirli kıstasları tamamladıklarında da orada kariyer yaparak daimi kadrolarda kalmaları mümkündür.

 NOT: İlk, Orta (İlköğretim), Lise ve Üniversiteler bütün yöneticilerini kendileri seçecektir. Bunun içi İlk ve Orta Öğretimde: “Öğretmenler Kurulu”, Yüksek Öğretim, Fakülte ve Üniversitelerde de: Okutman, Öğretim Elemanı, Öğretim Üyelerinin toplamından oluşan “Üniversite Öğretim Kurulu” kararıyla yöneticiler atanacaktır. Böylece dışarıdan, içeriye hiçbir müdahale olmayacak, kıstaslarda: “Hizmet yılları, kariyer, liyakat ve başarı kriterleri” sistemi geçerli olacağından  seçimlerde herhangi bir haksızlık da olamayacaktır!..

 Kamu Kurumlarında Çalışanlar İçin:

Akademik kariyer sahiplerinin “Üniversitelerin Akademik Komisyonundan Geçmiş” yazdığı her Makale başına: 250.000 TL.

İşçi, memur, akademisyen, her kim olursa olsun, yaptığı her yeniliğe, buluşa, yeni ve orijinal düşünceye: 500.000.TL

Akademik Komisyondan geçmiş her yazdığı orijinal Kitap başına 750.000TL.

Kimsenin bilmediği, duymadığı insanlığa, ilme, teknolojiye, fayda sağlayacak yeni buluş, icat, gerçekleştirenlere, her gerçekleştirdiği Yeni Buluş başına: 1.000.000.TL Gayretlilik (Başarı) Ödülü verilecektir. Ödülün değeri belirlenmiş rakam; ve, veya rakamlar dışında da buluşun faydasına etkisine ilim camiasında  ve halk içinde yer bulacak yankısına bağlı olarak, kat kat yükseltilebilecektir.

Kamuda Çalışan İşçi ve Çalışan Memurlara bahsedildiği gibi: Tahsil, Kariyer, Liyakat ve Başarı Kriterleri Dikkate Alınarak maaş ödenecektir.

Eğitime Yılları Açısından Önerimiz Şudur:

İlk, Orta, Temel Bilgiler,                                 YIL:   5+3= 8 Ortaokul

Lise, (Meslek Edindirme:1),                           YIL:   8+3=11 Lise, İlk Meslek

Önlisans Eğitimi (Meslek Edindirme: 2),       YIL: 11+3=14 Orta Meslek

Lisans Eğitimi,                                                YIL: 14+3=17 Yüksek Meslek

Uzmanlık Eğitimi,                                           YIL: 17+3=21 Uzman

Doktora Eğitimi,                                              YIL: 20+3=22 Doktor

Doçentlik Eğitimi,                                           YIL: 22+3=24 Doçent

Profesörlük Eğitimi                                         YIL: 24+3=26 Profesör

 Her kişiye istediği mesleklerinden birine atlayabilme; kariyer ve unvan elde edebilme şansı ve imkânı tanınacaktır.

Bu hayata dönük eğitimin dışında, üniversitelerdeki fazladan olan yıl sayısı kaldırılacaktır. Kişinin gençlik yılları, olumlu, verimli, hızlı ve kısa bir sürede değerlendirilecektir.

 Örneğin: Diş Hekimliğinde dört (4) yıl liseden sonra bir (1) sene İngilizce hazırlık 5 yıl diş hekimliği (çok mantıksız ve akla aykırı bir durum) hangi bölüm olursa olsun üç ay, altı ayda diş teknisyeni yetiştiren kurslar var. Bunların hepsi de Diş Teknisyeni oluyor ve her diş hekiminin yanında da fevkalâde çalışıp para kazanabiliyorlar.

Peki o zaman Diş Doktoru yapmak için bir gencimizi, niçin 1+5= 6 yıl okutuyoruz? Gençlerin heba olan enerjilerine ve yıllarına yazık değil mi?..

Verilen emeğe, heder olan enerjiye, en verimli yıllara, kaybolan gençlikleri, gösterdikleri performanslarına yazık değil mı?!..

 Çalışanlardan herhangi birinin ölümü durumunda anne ve babanın çocukları “kız veya erkek” fark etmeksizin anne ve babadan ikisinin veya herhangi birinin maaşını alamazlar!.. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu işten doğrudan sorumlu olup: Bütün çalışmayanlar, işten çıkmış olanlarla, başka sebeplerle işe başlayamamış olanların: Bay bayan; kız veya erkek fark etmeksizin, “hayat güvencesi”, Sosyal Güvenlik Kurumu’dur!..

Devlet her vatandaşın güvencesidir!

İşsiz olana maaşını ödemekle, iş bulmak; ve, veya geçimini temin etmekle yükümlüdür!.. Bu sayede millet fertlerinden her birisi: “Namerde değil, merde dahi muhtaç olmadan!” huzur, güven ve gurur içinde yaşama zevkini tatmış olacaktır!..

Her vatandaşın maaşından bu kurum doğrudan sorumludur. Aksi bir durum ortaya çıktığında Kurum, şahsın maaşının ödenmemiş aylarının miktarını, yasal faizi ile birlikte derhal öder. Ödenmemesine sebebiyet veren, bundan doğrudan veya dolaylı sorumlu olanlar hakkında, “Kurumu Zarara Uğratmak” tan soruşturma açılır. Kişinin bütün alacakları Kurum tarafından derhal ödenir!.. Aksamaya sebep olan bu kişilerden de Devlete verdikleri zarar kadar, aylıklarından kesilerek tahsil edilir!..  Ayrıca Devlet Memurları Kanununca “Kınama” ile cezalandırılırlar.

 Devlet Kurumlarında çalışan hiçbir kimse “Eş Maaşı” dışında (Danışmanlık, Müşavirlik, Huzur Hakkı, Kurum Üyeliği, Kurum Danışmanlığı, Yönetim Kurulu Üyeliği, Şirket Üyeliği, Şirket Ortaklığı, … vb. gibi hiçbir ad altında üçüncü, dördüncü beşinci ve daha fazla, hiçbir ücret ve maaş alamaz!..

Devlet memurları ticaret de yapamaz! Aksini yapanlar Devlet Memurluğundan derhal çıkarılırlar.

 Emeklilikte Maaşlar: “Geçinebilirlik Maaşı” na bağlı olarak, her zaman güncellenecektir. Ogün: Yeni emekli olmuş emsalindeki kişiler gibi her emekli, kendi branşında, mesleğinde, tahsil ve kariyerinde, “Bugün Emekli Olmuş” kişilerin aldığı Emekli Maaşları kadar maaş alacaklardır.

Bu sistem, asgari ücret belirlenmesi ile birlikte otomatik olarak güncellenecek ve sürekli güncel olarak kalacaktır. Bugünün emekli olmuş fakat, maaşları eriye eriye asgari ücretin altında kalmış Profesör, Hâkim, Savcı, Mühendis, Doktor, Öğretmen Öğretim Görevlisi, Asker, …vb. gibi yaşama standartları hatta asgari ücretin altına düşürülerek ezdirilip, horlanmasına asla müsaade edilmeyecektir!..

Yöneticiler:

En zeki en çalışkan en başarılı kişilerden seçilip oluşturulacak: Kariyer, hizmet yılları, liyakat, ehliyet, başarılılık, sistemine bağlı olarak göreve atanacaklar. Kamudaki bütün atamalarda, en az dört yıllık akademi, yüksekokul, fakülte veya eşdeğer okul mezunlarından başlanarak, sırasıyla: Dört-Beş yıllık Lisans, Master, Doktora, Profesör ünvanlılar arasından, “Başarı Kıriterleri Sistemi” göre belirlenecektir. Bizi yöneteceklerin: “Ali Cengiz Oyunları, Tilki Kurnazlığı, Tavassutla, Adam Kayırmayla, Yakın Akraba, Hısım, Eş Dost…vb.”  standart dışı atama ve yükselmelere, asla ve asla müsaade edilmeyecektir.  Yöneticiler, belirtilen kıstaslara uyanlar arasından, kurum içinden, oy birliği veya oy çokluğu ile seçilecektir…

Bunlar da maaşlarını “Makam Maaşı” olarak adlandırılmış olan kriterlere göre alacaklar.  

Maaşlar, her makam atlayışında: 5.000.TL. ilave ile gerçekleşecektir. Bunun adı “Kadro Maaşı” (Makam Maaşı) olacaktır. “Kadro Maaşı” normal maaşlara ilaveten ve o kadrolara geçip, bu görevleri fiilen yürütenlere ödenecektir. Hiçbir makamın vekaleten yürüteni olmayacak, bir gün dahi o görevi yürütenler, yürüttükleri süre için asıl olanların aldığı maaş gibi bir günlükse, bir günlük olarak o makamı yürütenlerin maaşlarını alacaklar. İki günlükse, iki; üç, beş, on, veya bir ay veya iki ay,…vb. her ne ise yürüttüğü süreler içindeki “Makam Maaşı” nı alacaklardır.

Makamları fiilen yürütenler: Geçinebilirlik Maaşı, Çocuk ve Tahsil Parası, Kendi Tahsil Yılları veya Akademik Kariyer Yıllarının Paralarının toplamı üzerine, yürüttükleri Makam (Kadro) Maaşını da birlikte alacaklar.

 Not: Başkasının yerine makamları yürütenler, normal veya herhangi, bir sebeple emekli olsalar bile, fiilen yürüttükleri makamlarda almış oldukları maaş üzerinden emekli olacaklar… Bu makamda, bir gün dahi bulunmuş olsalar dahi emekli maaşları bu makam, kadro üzerinden ödenecektir!..

 Her yıl “Geçinebilirlik Maaşı” belirlendiğinde, bu maaşlar da değişecek… Her Makamda kalınma süresi beş (5) yıldır. Kurum isterse yeniden ikinci beş yıl için de kişiyi bu makama seçebilir. Üçün kez hiç kimseye aynı makama veya daha başka makamlardan birine seçilme hakkı, hiçbir şekilde ve asla tanınmayacaktır!.. Buna sebep: En eski tarihlerden buyana görülmüştür ve bilinmektedir ki özellikle, üst makamları kapanların etrafını oğlu kızı, hanımı ve onların çevresi veya onu o makama taşıyan, yardım ve tavassut eden, sebep olan dalkavuklar ile çevrilmekte, bunlar işlerin adalet için yürütülmesini engellemekte, çıkar ve para peşinde koşmaktan devlet ve millet zarar görmektedir. Bu sebeple çok çalışkan ve halkça, çok sevilen ve çok yetenekli bir dahi bile olsa, aynı makamda kalma süresi ikinci beş yıl ile sınırlandırılmış olup üçüncü beş yılda aynı makam veya başka bir makamda, asla ve asla kalamayacaktır…

Makam, unvan ve kadrolara geçişlerde aranacak şartlar aşağıda sıralanmaktadır:

Öğretmen: Eğitim ve Öğretim için yeni atanan kişidir. Stajyerlik Süresi bir yıldır.

Uzman Öğretmen: Alanında altı yıl (6) çalışmış Öğretmenlerden olma şartı aranacak.

Şef: Alanında sekiz yıl (8) çalışmış “Uzman Öğretmenlerden” olma şartı aranacak.

Okul Bölüm Şefi: Alanında on (10) yıl çalışmış “Şef Öğretmenlerden” olma şartı aranacak.

Okul İdarî Bölüm Şefi: Alanında on iki (12) yıl çalışmış “Şef Öğretmenlerden” olma şartı aranacak.

Okul Müdür Yardımcısı: Alanında on dört (14) yıl çalışmış “Bölüm Şefi ve İdarî Şeflerden” olma şartı aranacak.

İdarî Okul Müdür Yardımcısı: Alanında on altı (16) yıl çalışmış “Bölüm Şefi ve İdarî Şeflerden” olma şartı aranacak.

Okul Müdürleri: Alanında on sekiz (18) yıl çalışmış “Müdür Yardımcısı ve İdarî Müdür Yardımcısı” olma şartı aranacak.

İdarî Okul Müdürü: Alanında yirmi (20) yıl çalışmış “Müdür Yardımcısı ve İdarî Müdür Yardımcısı” olma şartı aranacak.

Başöğretmenlik: Alanında yirmi iki (22) yıl çalışmış İdarî Okul Müdürü” olma şartı aranacak.

İdarî Başöğretmenlik: Alanında yirmi dört yıl (24) çalışmış “İdarî Okul Müdürü” olma şartı aranacak…

 Her yıl “Geçinebilirlik Maaşı” belirlendiğinde bu maaşlar da değişecek… Her Makamda kalınma süresi beş (5) yıldır. Kurum isterse yeniden ikinci beş yıl için de aynı kişiyi bu makama seçebilir; ancak  üçün kez seçilme hakkı, hiç kimseye, hiçbir şekilde tanınmayacaktır!..

 Genel Müdürlük için yirmi (20) yılını doldurmuş olmak ve bütün makamlar için aranan kıstaslar bu makamda da aranacaktır. Diğer idarî birimlerde de bu kıstaslar dikkate alınacaktır!..

Müsteşar Yardımcıları ve Müsteşarlar da aynı birim içerisinden gelen ve hizmette yirmi (20) yılı tamamlayanlar arasından, aynı kıstaslar çerçevesinde seçilebilecektir…

 Not: Bakanları, Başbakan seçer ve atar; fakat Maaşları en yüksek Profesör maaşını geçemez. Onlar da tahsil seviyesi yukarıdaki kıstaslar çerçevesinde İlk, Orta, Lise; Dört yıllık Lisans, Beş yıllık Lisans; Uzman, Doktor, Doçent, Profesör unvan almış oluşlarına göre maaş alacaklardır.

 Dekanlık Makamı için Doçentlikte üçüncü yılını doldurmuş, toplam hizmet yılı: On (10) yılı geçmiş olan Doçentler arasından;

Rektör Yardımcılıkları Makamlarına, Profesörlükte üç yılını doldurmuş Profesörlerden, toplam hizmet yılı: Yirmi (20) yılı geçmiş olan Profesörler arasından;  

Rektörlük Makamı için Profesörlükte beş (5) yılını doldurmuş Profesörlerden, toplam hizmet yılı yirmi beş (25)’i doldurmuş olan Profesörler arasından; 

Enstitü Müdürlüğü Makamı için Profesörlükte beşinci yılını doldurmuş Profesörlerden, toplam hizmet yılı: Otuz (30) yılı geçmiş olan Profesörler arasından kendi bölümleri arasından Üniversitece gizli oylama usulüyle seçilirler. Seçimler tamamen üniversitelere aittir. YÖK’ün veya başka bir kurumun buralara müdahalesi uygun değildir. Üniversiteler tamamen “Özerk” olmalıdır!.. YÖK de angaryadır kaldırılmalıdır…

Makamları fiilen yürütenler: Geçinebilirlik Maaşı, Çocuk ve Tahsil Parası, Kendi Tahsil Yılları veya Akademik Kariyer Yıllarının Paralarının toplamı üzerine, yürüttükleri Makam (Kadro) Maaşını da alacaklar.

“Kadro (Makam) Maaşları”:

Öğretmen                                  : 30.000.TL

Uzman Öğretmen                   : 35.000.Tl

Şef                                            : 40.000.TL

Okul Bölüm Şefi                     : 45.000.TL

Okul Bölüm İdarî Şefi              : 50.000.Tl 

Okul Müdür Yardımcısı        : 55.000.TL

İdarî Okul Müdür Yardımcısı   : 60.000.TL

Okul Müdürleri                      : 65.000.TL

İdarî Okul Müdürü                   : 70.000.TL

Başöğretmenlik                       : 75.000.TL

İdarî Başöğretmenlik                : 80.000.TL olarak “Kadro Maaşı” alacaklar.

 

Şef: 45.000.TL alacak;

Müdür: 60.000.TL.

Genel Müdür75.000.TL.

Müsteşar: 80.000TL. “Makam Maaşı” alacaklar.

 

İlk okul mezunu bir milletvekili normal maaşlarına ilâve olarak:

Milletvekili Maaşı: 50.000.TL .

Komisyon Üyesi Vekiller: 60.000.TL.

Grup Başkanları Yardımcıları: 70.000.TL.

Grup Başkanları: 80.000.TL. 

Başbakan: 90.000.TL.

Cumhurbaşkanı: 100.000.TL.

 Not: İlköğretim ve Her derecedeki Lise Öğretmenleri için aranacak olan bütün bu şartlarda öğretmenlikte fiilen bulunmuş olanlar dışındakiler, bu hizmete seçilemezler. Kıstaslar: hizmet yılları, kariyer, liyakat ve “Başarı Kıriterleri Sisteminin” geçerli olacağı sıra ve ilkeler, göz önüne alınarak belirlenecek ve ulaşılabilinecektir.

 “Öğretmen, Uzman Öğretmen, Okul Şefi, Okul Müdür Yardımcısı, Okul Müdürü, Başöğretmenlik” unvan ve kadrolarıdır. Diğer idarî birim ve yönetici kadrolarından ayrılmıştır…

Okulun İdarî Bölüm Şefi, Okulun İdarî Müdür Yardımcısı, Okulun İdarî Müdürü, Okulun İdarî Başöğretmeni …vb. hak etmediği halde havadan uçarak: Hop Şeflik, herhangi birin tavassutuyla Müdür Yardımcılığı; bir selâmla Müdürlük, bir pusulayla Başöğretmenlik …vb. idarî veya idarî olmayan hiçbir Kadro ve Unvanlara kesinlikle geçilemeyecektir!.. Burada kıstaslar: Hizmet yılı, kariyer, liyakat; süre, sıra takip edilmeden ve başarılı olunmadan asla geçilemez!..

 Siyasî bir yaklaşımla da: Cemaat, Tarikat, Şeyh, Şıh, Seyyit, Pîr; Bir Partinin İl veya İlçe Başkanı, Bir Milletvekili, Millî Eğitim Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı böyle “Kural Dışı” bir atama yapamazlar!.. Her şey, kurum içinde oluşmuş “Bir Sistem Dahilinde İşleyecek” ve bu sisteme dışarıdan hiçbir kimse ve güç müdahale edemeyecektir…

 Not: Belirtilen, şu unvanlar luzumsuz, angarya, “bürokratik bir engel” teşkil etmekte olup, devlete yüktür, kaldırılmalıdır. Bürokrasiyi azaltmak ve devlette işleri çabuklaştırmak açısından: (Şb. Müdür Yardımcısı, Şb. Müdürü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcısı, Müsteşar Yardımcısı, Bakan Yardımcılığı) gibi görevler kaldırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate